Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

Kolektivno pregovaranje za samozaposlene – EK otvorila javno savjetovanje

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje kako bi prikupila stavove i dokaze građana, poduzetnika, socijalnih partnera, akademske zajednice, državnih tijela i svih zainteresiranih strana kao dio inicijative, kako bi se osiguralo da EU pravila tržišnog natjecanja ne stoje na putu kolektivnog pregovaranja od strane pojedinih samostalnih osoba.

Kako u digitalnoj ekonomiji, tako i šire, neki samostalni samozaposleni mogu biti u situaciji neuravnotežene pregovaračke moći u odnosu na određene tvrtke, što dovodi do toga da imaju malo utjecaja na svoje plaćanje i radne uvjete. Kolektivno pregovaranje može biti snažno sredstvo za postizanje boljih radnih uvjeta.

Više o samom postupku javnog savjetovanja možete pročitati na poveznici https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_988

Poveznica na javno savjetovanje  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12483-Collective-bargaining-agreements-for-self-employed-scope-of-application-EU-competition-rules/public-consultation