AZTN započeo twinning projekt u Crnoj Gori

Održavanjem uvodnog sastanka između predstavnika crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) kao korisnika, AZTN-a kao pružatelja pomoći te Delegacije Europske unije, u Podgorici je započela provedba twinning light projekta Jačanje institucionalne i tehničke sposobnosti Agencije za zaštitu konkurencije. Ovaj EU projekt pomoći iz programa IPA 2014, vrijedan 250.000,00 EUR, provodit će se sljedećih osam mjeseci.

2018-11-14-TWL_prvi-sastanak

Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta crnogorske agencije u vođenju i rješavanju predmeta u području zaštite tržišnog natjecanja, s naglaskom na postupovne aspekte koji uključuju složene ekonomske analize, ali i prikupljanje dokaza, osobito kroz nenajavljene pretrage poslovnih i privatnih prostora i vozila poduzetnika.

Agencija za zaštitu konkurencije je neovisno tijelo koje samostalno obavlja poslove u okviru djelokruga i nadležnosti određenih Zakonom o zaštiti konkurencije. Agencija obavlja upravne i stručne poslove u području zaštite tržišnog natjecanja, koje obuhvaćaju ocjenu sporazuma između poduzetnika, utvrđivanje zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu te ocjenu dopuštenosti koncentracija poduzetnika.

Crnogorski Zakon o zaštiti konkurencije izmijenjen je u ožujku 2018. s ciljem formiranja jedinstvenog tijela koje bi obavljalo poslove vezane uz zaštitu tržišnog natjecanja i državne potpore. Tim je izmjenama, između ostalog, predviđeno da nadležnost i  postupci Komisije  za kontrolu sredstava državne pomoći prelaze u nadležnost Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK). Osnivanje neovisnog tijela za kontrolu državnih potpora bilo je i posljednje početno mjerilo za otvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Tržišno natjecanja u procesu pregovora o pristupanju EU.