Predsjednik Vijeća predstavio AZTN-ov Vodič na Liderovoj konferenciji o javnoj nabavi

„Propisi o javnoj nabavi i propisi o zaštiti tržišnog natjecanja su komplementarni. Oni se dotiču, ali se ne preklapaju, a imaju istu svrhu – omogućiti trošenje novca poreznih obveznika na najbolji način. Prepoznavanje zabranjenih dogovora u postupcima javnih natječaja, pak, predstavlja najužu vezu između područja javnih nabava i učinkovitog tržišnog natjecanja. Međutim, takve dogovore mogu uočiti samo naručitelji jer oni provode postupke i mogu prepoznati ponavljanje uzorka u ponašanju istog kruga ponuditelja. Naime, zabranjene dogovore u javnoj nabavi obilježavaju u pravilu dugotrajna djelovanja poduzetnika i “cikličnost “ u ponašanju sudionika u javnim natječajima. Uvid u takve uzorke mogu imati samo naručitelji i zato je nužna njihova edukacija u prepoznavanju takvih indicija“ – naglasio je Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja predstavljajući AZTN-ov Vodič za naručitelje u otkrivanju i prijavi kartela u javnoj nabavi na konferenciji o primjeni Zakona o javnoj nabavi koju je 7. veljače 2017. organizirao časopis Lider u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cerovac je sudionicima konferencije predstavio Vodič naglasivši kako je on ciljano napravljen da bude krajnje jednostavan i razumljiv te u obliku pitanja i odgovora upućuje korisnike na indicije o postojanju kartela.

Time je moguće provoditi učinkovitu kontrolu postupaka javnih natječaja u cilju sprječavanja zloporaba kojima se podižu cijene za naručitelje odnosno povećava trošak za državni proračun i proračune jedinica lokalne (regionalne) uprave i samouprave, naglasio je te upozorio kako su zabranjeni sporazumi između poduzetnika/konkurenata na natječajima u izravnoj su suprotnosti sa svrhom javne nabave, jer isključuju tržišno natjecanje u nabavi proizvoda / usluga / radova, a posljedica su više cijene i lošija kvaliteta.

„Ako je odgovor na bilo koje od pitanja postavljenih u Vodiču potvrdan, to može biti indikacija da ste žrtva kartela u javnoj nabavi. Stoga svoje sumnje shvatite krajnje ozbiljno i ne ustručavajte se kontaktirati AZTN. Tim više što Agencija, uz nalog Visokog upravnog suda ima ovlasti za provođenja nenajavljenih pretraga i forenzičke alate i znanja za pronalaženje dokaza o zabranjenim sporazumima“ – poručio je predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.