Delegacija kineskog Antimonopolskog Ureda posjetila AZTN

U petak 23. ožujka 2012. Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja posjetila je delegacija Anti-monopolskog Ureda Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine. U delegaciji koju je vodio gospodin Shang Ming, generalni direktor Ureda bili su i predstavnici kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Delegaciju je primilo izaslanstvo Agencije – članovi Vijeća AZTN-a na čelu s predsjednicom Vijeća Olgicom Spevec te Ozren Baković, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova RH kao i  predstavnici Odjela za međunarodnu suradnju AZTN-a.

 Izaslanstva su razmijenila informacije o propisima koji reguliraju tržišno natjecanje u dvije države, iskustvima u njihovoj provedbi te organizacijskoj strukturi tijela za zaštitu tržišnog  natjecanja. Hrvatsko zakonodavstvo na ovom području i rad Agencije kineskim gostima je prezentirala dr. Mirna Pavletić Župić, članica Vijeća AZTN-a.

Kina je tek prije tri godine donijela Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja (u kolovozu 2008.) te regulirala ustrojstvo tijela koja će biti nadležna za njegovu provedbu. Antimonopolski Ured pri Ministarstvu trgovine NR Kine tako je jedno  od četiri tijela koja su u Kini nadležna za tržišno natjecanje, pri čemu je taj Ured zadužen j isključivo za kontrolu koncentracija i preuzimanja. Za razliku od trenda pada broja ocjenjenih koncentracija u AZTN-u unatrag tri godine, prema podacima koje su iznijeli čelnici kineskog Ureda, trend je u Kini upravo suprotan. U 2009. Ured je ocjenjivao 70 koncentracija, godinu kasnije  120, a u 2011. Uredu je bilo prijavljeno više od 200. Tako je u tri godine rada kineski Antimonopolski Ured kontrolirao više od 400 koncentracija od kojih je 12 bilo uvjetnih, uz propisane mjere, a samo je jedna koncentracija bila zabranjena. Shang Ming, generalni direktor Ureda  Shang Ming Veliki porast broja prijavljenih koncentracija pripisuje rastu svijesti poduzetnika u Kini o postojanju nove regulative koja propisuje prijavu stjecanja, ali i činjenici da su se investitori, zbog svjetske ekonomske krize koja je zahvatila veliki dio zapadnih tržišta, u većoj mjeri okrenuli ulaganjima na kineskom tržištu koje se sve više otvara.  Gospodin Ming je naglasio kako jačanje svijesti o poštivanju pravila tržišne utakmice u Kini pomaže i kineskim poduzetnicima u njihovim ulagačkim aktivnostima na drugim tržištima, a njegovo je mišljenje da tome može pomoći još veća harmonizacija zakonodavstava na globalnoj razini. Ovakvi bilateralni susreti tome dodatno  doprinose.

U kontekstu važnosti  stranih ulaganja i za Hrvatsku, Olgica Spevec je prenijela dobrodošlicu kineskim investitorima na našem tržištu, a dvije su delegacije dogovorile nastavak međusobne suradnje.  

 Hrvatska  je, inače, jedna od tri zemlje čije su regulatore na svojoj europskoj turneji posjetili članovi kineske delegacije. Prethodno su bili u Velikoj Britaniji, a nakon Hrvatske odlaze u Albaniju.