Kineska delegacija iz Državne uprave za regulaciju tržišta posjetila AZTN

Fotka Kinezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ugostila je 20. prosinca kinesku delegaciju iz Državne uprave za regulaciju tržišta u Pekingu, NR Kina. Državna uprava za regulaciju tržišta (State Administration for Market Regulation – SAMR) novi je kineski regulator tržišta, nastao kao rezultat reorganizacije nekoliko državnih tijela, s ciljem sprječavanja dupliciranja rada te pojednostavljenja propisa i poboljšanja koordinacije između resornih ministarstava. To je tijelo odgovorno za sveobuhvatne kontrole na tržištu, uključujući i izdavanje poslovnih dozvola i licencija te reguliranje monopolističkog postupanja poduzetnika, kao i područja intelektualnog vlasništva.

Članica Vijeća AZTN-a, dr.sc. Mirta Kapural, primila je kinesku delegaciju Državne uprave za regulaciju tržišta, koju su predstavljali Liu Jian, Tang Yu, Zou Juan, Zeng Chuan, Xu Xiaofei i Zou Juan.

Nastavno na već postojeći Sporazum o suradnji između Europske komisije i NR Kine u području tržišnog natjecanja, moguće je razviti suradnju hrvatskih i kineskih kolega, primjerice, uključivanjem u već postojeći EU program tehničke pomoći, u kojem EU stručnjaci dva puta godišnje posjećuju kineske kolege.

Fotka Kinezi 2