Moldavski veleposlanik u posjetu AZTN-u

Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja te predstavnice Odjela za međunarodnu i europsku suradnju su 17. srpnja 2017. u AZTN-u održale sastanak s Nj.E. Olegom Tuleom, veleposlanikom Moldavije.

Sastanak je iniciralo Veleposlanstvo Moldavije u Budimpešti kao jedan od sastanaka vezanih uz razvijanje gospodarskih odnosa dviju zemalja koji se održavaju tijekom posjeta veleposlanika Hrvatskoj.

U AZTN-u, su konkretno, razmatrani modeli suradnje s moldavskim tijelom za zaštitu tržišnog natjecanja, osobito u pogledu pomoći u pristupnim pregovorima. Naime, Moldavija od 2014. godine ima sklopljen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ugovore o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama EU te zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i Turskom pa je stoga Moldavija zainteresirana za iskustva Hrvatske iz pristupnih pregovora. Predstavnice AZTN-a su naglasile kako su Agenciji u pogledu usklađivanja propisa sa pravom i praksom EU veliku podršku pružili strani stručnjaci kroz niz EU projekata pomoći.

Stoga će moldavsko tijelo AZTN-u dostaviti pozivno pismo za suradnju, dok je Agencija pozvala moldavske kolege da sudjeluju na međunarodnom seminaru kojemu je Agencija, u suradnji sa američkim federalnim uredom za trgovinu, domaćin u rujnu ove godine.