Održana 21. međunarodna konferencija AZTN-a

Cilj konferencije bio je upoznati sudionike s razlikom između dozvoljene i nedozvoljene razmjene poslovnih informacija među poduzetnicima koji su konkurenti, s fokusom na dogovor o cijenama ili elementima cijene. Posebna pažnja posvetila se ulozi strukovnih udruženja takvoj razmjeni informacija sa stajališta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

AZTN 1  IMG_7087

Konferenciju je otvorio gospodin Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća AZTN-a, koji je pozdravio sve prisutne i naglasio kako pitanje razmjene informacija između poduzetnika posebno postaje značajno u digitalnom dobu. Spomenuo je vrlo kompleksni problem algoritama i automatiziranu komunikaciju „machine to machine“, koja može olakšati dogovor o cijenama između konkurenata, bez izravnog kontakta. Sve to donosi nove izazove tijelima za zaštitu konkurencije, zakonodavcima te poduzetnicima koji moraju paziti kako ne bi prešli „tanku crvenu liniju“ između dopuštenog i zabranjenog.

20181107_135856 20181107_101722

Uzvanicima se obratila gospođa Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, koja je naglasila kako je u nekim slučajevima vrlo mala razlika između dozvoljene i zabranjene razmjene informacija i nastupanju poduzetnika unutar udruženja. Primjerice, kada je riječ o trgovcima koji se udruže i zajednički nastupaju u nabavi, tada je riječ o dopuštenom postupanju. Međutim, kada se ovaj zajednički koordinirani nastup pojavi u prodaji, tada je riječ o zabranjenom dogovoru o cijenama.

Gospodin Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije, napomenuo je da profesionalna udruženja trebaju imati ulogu foruma za raspravu i razmjenu stajališta od interesa za industriju ili sektor koji predstavljaju. Međutim, upravo se zabranjena razmjena informacija između konkurenata vrlo često događa unutar profesionalnih udruženja, na njihovim sastancima. Iz tog razloga su statuti, pravila, uvjeti članstva, preporuke i odluke, koje ne moraju biti obvezne za članove, također obuhvaćeni odredbom o zabranjenim sporazumima – kartelima.

Uzvanicima su se obratili i gospodin Damir Kaufman, glavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i gospođa Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koji su pohvalili rad AZTN-a u proteklih 21 godinu i dali podršku daljnjim aktivnostima Agencije u provedbi zaštite tržišnog natjecanja.

Konferencija se odvijala u dva panela:

prvi panel, pod nazivom „Razmjena informacija s naglaskom na kartelne sporazume“, moderirala je prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a panelisti su bili gospođa Despina Pachnou, iz OECD-ovog Odbora za tržišno natjecanje, prof. Filip Tuytschaever, odvjetnik i predavač na Sveučilištu u Bruxellesu i gospodin Wojciech Dorabialski, voditelj Odjela za zaštitu tržišnog natjecanja poljske Agencije za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja.

20181107_121704  IMG_7094

Drugi panel, „Razmjena informacija u okviru komora ili udruženja poduzetnika – što je dopušteno, a što je zabranjeno“, moderirala je doc. dr. sc. Vlatka Butorac Malnar, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Sudionici su bili gospodin Josip Čulić, voditelj Odjela za utvrđivanje zabranjenih sporazuma, iz AZTN-a, gospodin Ivo Jerkić, član Vijeća Konkurencijskog vijeća BiH i gospodin Gianluca Sepe, voditelj odjela za EU poslove, iz talijanske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i tržišta.

20181107_130416 20181107_132338

Konferenciji je prisustvovao veliki broj domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja zaštite tržišnog natjecanja, koji su iskoristili ovu prigodu te izmijenili svoja iskustva i primjere iz dugogodišnje prakse.

Prezentacije panelista možete preuzeti na poveznicama:

Despina Pachnou OECD

Filip Tuytschaever

Wojciech Dorabialski

Ivo Jerkić

Vidimo se sljedeće godine, na 22. međunarodnoj konferenciji AZTN-a!