Sastanak mreže nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja i regulatora iz sektora energetike Europske energetske zajednice

U Ateni je od 4. do 6. lipnja 2013. održan drugi sastanak mreže nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u sektoru energetike u okviru Europske energetske zajednice i sastanak nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja i regulatornih tijela za energetiku. Na oba sastanka sudjelovali su predstavnici Agencije zajedno sa predstavnicima tijela za zaštitu tržišnog natjecanja i regulatornih tijela za sektor energetike iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije i Ukrajine. Na sastanku za tržišno natjecanje obrađene su teme zlouporabe vladajućeg položaja bivšeg monopolista u pružanju usluga od javnog interesa, dugoročni ugovori te su podijeljena nacionalna iskustva država i Europske komisije u provedbi prava tržišnog natjecanja u energetskom sektoru. Dogovorena je daljnja suradnja na istraživanjima tržišta u sektoru energetike, razmjeni informacija o aktualnim i dovršenim predmetima, te promicanju prava i politike tržišnog natjecanja u sektoru energetike. Tijekom sastanka sa regulatorima naglašena je potreba intenzivnije suradnje u predmetima iz tržišnog natjecanja u sektoru energetike i raspravljala se mogućnost sklapanja sporazuma o suradnji  između nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja i regulatornih tijela u okviru Europske energetske zajednice. Ujedno je predstavnik HERA-e održao izlaganje o sporazumu o suradnji između HERA-e i Agencije, o novom energetskom pravnom okviru i daljnjoj suradnji između institucija.

Predstavnica Agencije, zamjenica voditeljice Odjela za međunarodnu suradnju, dr.sc. Mirta Kapural jednoglasno je izabrana za predsjedavajuću mreže za tržišno natjecanje u sektoru energetike Europske energetske zajednice.