Radni posjeti AZTN-u

Nakon Međunarodne konferencije kojom je obilježeno 20 godina rada AZTN-a, 16. studenog 2017. su u radnom posjetu Agenciji bili Ivo Jerkić, Predsjednik Konkurencijskog vijeće Bosne i Hercegovine i Despina Pachnou, iz Odbora za tržišno natjecanje OECD-a. S Konkurencijskim vijećem Bosne i Hercegovine AZTN ima sklopljen Sporazum o suradnji, a na radnom su sastanku na kojem su u ime AZTN-a bili članovi Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, izmijenjena su iskustva o radu institucija dviju susjednih država.

Despina Pachnou, iz Odbora za tržišno natjecanje OECD-a je za stručnu službu Agencije održala seminar na temu „Suzbijanje zabranjenih sporazuma u postupcima javne nabave („bid rigginga). Predstavljajući OECD, Pachnou je istakla kako OECD nije izvršno tijelo koje rješava predmete, nego forum za razmjenu iskustava koje na temelju dobrih i loših iskustava država sudionica izrađuje najbolje prakse. OECD širenju znanja o štetnosti zabranjenih sporazuma u postupcima javne nabave pridaje veliku pažnju ponajprije zbog važnosti javnih nabava i njihove ekonomske veličine u današnjem gospodarstvu. „Zbog toga su zabranjeni dogovori poduzetnika utoliko štetniji za nacionalne ekonomije“ – naglasila je Pachnou.

Stoga je na seminaru prezentirala različite oblike bid rigginga i preporuke koje je donio OECD za njihovo suzbijanje te je iznijela konkretne primjere nekih zemalja u borbi protiv bid rigginga i  odgovarala na brojna pitanja djelatnika Agencije.