Službeni posjet albanskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja AZTN-u

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, na prijedlog albanskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, primila je u službeni posjet predsjednicu te institucije, gđu Julianu Latifi. Tom su prilikom razmijenjena iskustva u provedbi prava tržišnog natjecanja s posebnim naglaskom na iskustvo AZTN-a u pregovorima za pristupanje RH u EU te je ujedno potpisan Sporazum o suradnji između dviju institucija.

Fotka 2 Albanija

Svrha navedenog sporazuma je promicanje suradnje na području provedbe prava i politike tržišnog natjecanja, kako nacionalnih propisa, tako i pravne stečevine Europske unije, za čije je članstvo Albanija službeni kandidat od lipnja 2014. godine. Konkretno, predviđaju se oblici međusobne suradnje dvaju tijela, kao što su razmjena stručnjaka, organizacija seminara i studijskih posjeta te sastanaka na stručnoj i visokoj razini, stručno usavršavanje, kao i razmjena literature i informacija o konkretnim slučajevima iz prakse.

Slične sporazume AZTN već ima potpisane s tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske.