Zabrana vođenja upravnih postupaka iz ZPIU-a odnosi se i na postupke pred Agencijom

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja usvojila je Šesto izvješće Povjerenika vezano u provedbu mjera i uvjeta u za to predviđenim rokovima iz rješenja o uvjetno dopuštenoj koncentraciji Agrokor i Mercatora iz 2014.

To izvješće ujedno predstavlja i završno izvješće Povjerenika, budući da su u poslovanju Agrokora, uslijed stupanja na snagu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku nastupile promijenjene okolnosti. Između ostalog, odredbe poglavlja 5. članka 41. stavaka 1.,2.,3. i 6. toga Zakona propisuju zabranu pokretanja i vođenja upravnih postupaka u odnosu na društva od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (ZPIU).

Stoga je Agencija, koja kao tijelo vodi upravne postupke, uputila Trgovačkom sudu u Zagrebu zamolbu za tumačenjem odredbi odnosno s upitom odnose li se konkretne odredbe i na upravne postupke koje vodi Agencija u okviru svoje nadležnosti.

Trgovački sud u Zagrebu je Agenciji dostavio odgovor da se zabrana pokretanja i vođenja upravnih postupaka odnosi i na upravne postupke koje vodi Agencija u okviru svoje nadležnosti.

Stoga Agencija za vrijeme važenja ZPIU-a neće voditi upravne postupke vezane uz društva na koja se odnosi primjena toga Zakona.