Sudjelovanje predstavnika Agencije na 4. sastanku Sofia Competition Foruma, Sofia, Bugarska, 16. svibnja 2014.

Predstavnice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja sudjelovale su na 4. sastanku foruma za tržišno natjecanje „Sofia Competition Forum“ koji je održan u Sofiji, Bugarska, 16. svibnja 2014. u organizaciji bugarske Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja i UN-ove Komisije za trgovinu i razvoj (UNCTAD). Sudionici sastanka bili su predstavnici tijela za zaštitu tržišnog natjecanja iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Ruske federacije, SAD-a, Srbije, Slovenije i Turske, kao i predstavnici UN Komisije za trgovinu i razvoj (UNCTAD), Europske komisije – Opće uprave za tržišno natjecanje, Europske organizacije za gospodarsku suradnju (OECD) i Svjetske banke.

Svrha sastanka koji se redovito održava dva puta godišnje (svibanj i studeni) bilo je predstavljanje izvješća s komparativnim prikazom sustava zaštite tržišnog natjecanja u zemljama regije, razmjena praktičnih iskustava i specifičnih problema u aktualnim temama prava zaštite tržišnog natjecanja s kojima se tijela za zaštitu tržišnog natjecanja regije susreću u provedbi svojih nadležnosti. Glavne teme ovoga sastanka bile su: odnos između tržišnog natjecanja i sektorske regulacije i novi oblici kontrole tržišne snage. Također je predstavljen kratak uvid u u sustav zaštite tržišnog natjecanja u Albaniji.

Predstavnica Agencije održala je prezentaciju o iskustvu Agencije u suradnji sa sektorskim regulatorima uz konkretne primjere suradnje iz aktualne prakse Agencije u sektoru energetike, telekomunikacija i poštanskih usluga te financijskih i bankarskih usluga.