Webinar na temu “Nagodbe u pravu tržišnog natjecanja”

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) uz podršku Hrvatskog društva za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) 2. prosinca 2021. od 15 do 16,30 sati organizira webinar na temu “Nagodbe u pravu tržišnog natjecanja”.

Nagodbe u pravu tržišnog natjecanja predstavljaju instrument koji se primjenjuje pretežno u predmetima zabranjenih horizontalnih sporazuma – kartela, a sastoji se u tome da poduzetnici protiv kojih se vodi postupak, sklope nagodbu s tijelom za zaštitu tržišnog natjecanja, priznaju svoje sudjelovanje u kartelu i svoju odgovornost i odustaju od osporavanja odluke pred nadležnim sudom. Druga strana nagodbe, tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja zauzvrat dodjeljuje tom poduzetniku određeno umanjenje novčane kazne (uobičajeno od 10% ili više), a postupak se brže okončava čime se doprinosi ekonomičnosti postupka.

U Republici Hrvatskoj ovaj instrument je novina uvedena tek posljednjim izmjenama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u travnju 2021. godine.

Cilj je ovoga webinara da predstavnici drugih država članica podijele svoja praktična iskustva u primjeni nagodbe u predmetima iz prava tržišnog natjecanja i upoznaju sudionike s prednostima i eventualnim nedostacima ovoga instrumenta.

Uvodnu riječ će dati dr.sc. Mirta Kapural, predsjednica Vijeća AZTN-a, moderator će biti prof. dr.sc. Jasminka Pecotić Kaufman sa Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica HDPPTN-a, a govornici su:

gđa. Maria João Melícias
članica Vijeća, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Portugala

Dr. Nikolaos Zevgolis
Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja Grčke

g. Erwann Kerguelen
Francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

g. Frank Wijckmans
odvjetnik, Contrast, Bruxelles

Prijavite se za sudjelovanje na poveznici: https://forms.gle/deP1qPqNRUXAEDGg7