AZTN izabran za twinning partnera crnogorskoj agenciji

Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta crnogorske agencije u vođenju i rješavanju predmeta u području zaštite tržišnog natjecanja, s naglaskom na postupovne aspekte koji uključuju složene ekonomske analize, ali i prikupljanje dokaza, primjerice kroz nenajavljene pretrage prostorija poduzetnika. Upravo zahvaljujući svojem iskustvu u ovim područjima, kojem valja dodati i iskustvo najnovije države članice Europske unije, projektni prijedlog Republike Hrvatske, koji je AZTN pripremao u suradnji sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Ministarstvom za vanjske i europske poslove, ocijenjen je kao najbolji u postupku odabira twinning partnera crnogorskoj Agenciji za zaštitu konkurencije.

Ovaj projekt, vrijedan 250.000,00 EUR, s provedbom bi trebao započeti u rujnu 2018. godine, te biti dovršen u roku od osam mjeseci. Nakon što je AZTN stekao vrlo bogato iskustvo kao primatelj EU pomoći u predpristupnom razdoblju, ovo je prvi projekt koji AZTN, i to samostalno, provodi kao pružatelj pomoći.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Crne Gore stupio je na snagu 1. svibnja 2010., a pregovori su počeli 29. lipnja 2012. Crna Gora se obvezala da će, prema odredbama članka 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osigurati standarde primjene pravila o tržišnom natjecanju, koji proizlaze iz članaka 101., 102. i 106. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, što podrazumijeva stvaranje transparentnog zakonodavnog okvira, osnivanje operativno neovisne institucije i učinkovitu provedbu.