Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

Održana 22. konferencija Međunarodne mreže za tržišno natjecanje (ICN)

22. godišnja konferencija Međunarodne mreže za tržišno natjecanje (ICN) koja je održana u Barceloni od 18. – 20. listopada 2023. u organizaciji španjolskog tijela za tržišno natjecanje okupila je rekordan broj od oko stotinu nacionalnih tijela za tržišno natjecanje odnosno njihovih predstavnika.

Sudionici konferencije su u plenarnim diskusijama raspravljali o temama i razmjenjivali iskustva u radnim skupinama i pokušali naći odgovore na važna pitanja kojima se bave sve agencije, kao što su odnosi sa sudovima, međudjelovanje tržišnog natjecanja i podataka, tržišta hrane s naglaskom na zemlje u razvoju, umjetna inteligencija i održivost.

Na plenarnoj sjednici i u panelima bile su zastupljene Radna skupina za promicanje tržišnog natjecanja, Radna skupina za učinkovitost rada agencija, Radna skupina za kartele, Radna skupina za koncentracije i Radna skupna za zlouporabu vladajućeg položaja.

Hrvatsku su na konferenciji predstavljale predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dr. sc. Mirta Kapural dipl. iur. i zamjenica predsjednice Vesna Patrlj dipl. iur.

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dr. sc. Mirta Kapural, dipl. iur., moderirala je plenarnom diskusijom naziva „Provedba zakona u području kartela u digitalno doba: Stvaranje učinkovitih timova za rad na predmetima novih izazova“, u kojoj su bili Isabel López Gálvez, voditeljica odjela za pokajnički program i kartele španjolske agencije, Manish Kumar, zamjenik pomoćnika glavnog državnog odvjetnika američkog ministarstva pravosuđa za kaznena pitanja, i  Makgale Mohlala, voditelj odjela južnoafričke komisije za tržišno natjecanje. Svi su se složili da se u složeno digitalno doba i agencije moraju koristiti širokim spektrom sofisticiranih digitalnih alata i softvera u upravljanju dokumentima i vođenju predmeta, od prikupljanja informacija i podataka s različitih medija do brzih alata za pregled istih itd. Na čelnicima je agencija da razmatraju strategije na temelju kojih će opremiti učinkovite timove koji će se znati suprotstaviti novim izazovima u borbi protiv kartela u budućnosti.

Dvije posebne radionice održane su za šefove agencija na teme: Umjetna inteligencija i tržišno natjecanje koju je vodila Lina Khan, predsjednica FTC-ja , i na temu održivosti i tržišnog natjecanja. Štoviše, zbog potrebe digitalnog tržišta i novog pristupa i novih stručnjaka u tijelima za tržišno natjecanje, nedavno je osnovana i nova radna skupina ICN-a, tehnolozi ICN-a, koja uključuje tehnologe agencija, podatkovne znanstvenike, digitalne stručnjake i slične tehnološke profile. Cilj tog novog foruma je olakšati razmjenu informacija i međusobno povezati grupe tehnologa.