Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

Odbačena inicijative Gradske plinare Zagreb protiv Prirodnog plina

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila je inicijativu Gradske plinare Zagreb-Opskrba (GPZ) protiv poduzetnika Prirodni plin d.o.o., jer je u prethodnom ispitivanju stanja na mjerodavnom tržištu utvrdila da ne postoje uvjeti za pokretanje postupka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja.

Agencija je u ožujku 2013. zaprimila inicijativu u kojoj  podnositelj navodi da se Prirodni plin nalazi u apsolutnom vladajućem položaju na tržištu plina te da na taj način uništava razvoj plinskog tržišta u Republici Hrvatskoj. Podnositelj inicijative ističe da Prirodni plin u pogledu organiziranja bilančne skupine (kategorije kupaca), nuđenja energije uravnoteženja kao i korištenja skladišta plina u skladištu Okoli, ima potpuno povlašten tržišni položaj, kakav na plinskom tržištu u Hrvatskoj nemaju svi drugi opskrbljivači. Primjerice, s obzirom da je cjelokupno skladište plina u Republici Hrvatskoj zakupljeno, a zakupitelj je Prirodni plin, ostali  poduzetnici nemaju gdje skladištiti neiskorištene količine plina, što direktno dovodi do njihove penalizacije od strane dobavljača.

Prirodni plin je uz to, navodi GPZ, početkom 2013. počeo djelovati i kao direktni opskrbljivač krajnjih kupaca na distribucijskom sustavu te neke krajnje kupce preuzimati od svojih konkurenata, pa tako i od GPZ-a. Istodobno, jedini od svih opskrbljivača tržišta ne uvozi sve svoje količine plina nego ima isključivo pravo cjelokupnog otkupa svih proizvedenih količina prirodnog plina u Republici Hrvatskoj, i to prema ugovorima koji su, kako navodi GPZ, u tržišnom smislu potpuno netransparentni.

Istodobno, podnositelj inicijative smatra da Prirodni plin zlouporabljuje i svoju poziciju ponuditelja energije uravnoteženja kao i da Prirodni plin ima samo jednu bilančnu skupinu, čiji su članovi svi opskrbljivači koji imaju obvezu pružanja javne usluge s reguliranom cijenom, kao i opskrbljivači koji prirodni plin za opskrbu tarifne grupe poduzetništvo kupuju na tržištu, dok ostali voditelji bilančnih skupina moraju biti članovi dvije bilančne skupine te su i u tom pogledu u neravnopravnom položaju u odnosu na Prirodni plin.

Agencija je provela prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu te je utvrdila da položaj i djelovanje Prirodnog plina u konkretnom slučaju proizlazi iz zakonskih i podzakonskih propisa. Vlada RH je Prirodni plin odredila kao dobavljača plina za opskrbljivače tarifnih kupaca. Istodobno, svaki energetski subjekt koji posjeduje dozvolu za opskrbu plinom ima pravo opskrbljivati prirodnim plinom sve povlaštene kupce plina u Republici Hrvatskoj. Međutim, to ne uključuje kupce iz kategorije kućanstvo koji javnu uslugu opskrbe plinom koriste po reguliranim uvjetima i kojima plin dobavljaju isključivo opskrbljivači koji su nositelji obveze javne usluge opskrbe plinom kupaca iz kategorije kućanstvo za područje jedinice područne (regionalne) samouprave.

S obzirom da Prirodni plin na ograničeno vrijeme ima u zakupu sve kapacitete u jedinom podzemnom skladištu plina u Republici Hrvatskoj – PSP Okoli, taj je poduzetnik prema važećoj zakonskoj regulativi odnosno prema Pravilniku o organizaciji tržišta prirodnog plina, određen i za ponuditelja energije uravnoteženja do 31. ožujka 2014. odnosno nametnuta mu je obveza osiguranja plina za uravnoteženje plinskog sustava.

Sama činjenica da je Prirodni plin sklopio ugovore s poduzetnicima koji su bili u ugovornom odnosu s podnositeljem inicijative nije sporna u smislu propisa o zaštitit tržišnog natjecanja.

Također, Agencija je utvrdila kako nema dokaza niti indicija od strane podnositelja koji bi ukazivale na zlouporabu vladajućeg položaja od strane Prirodnog plina. Naime, Prirodni plin više nije jedini dobavljač plina u Republici Hrvatskoj, a dozvolu za opskrbu plinom u RH ima više od 50 poduzetnika. Prema tome, Prirodni plin ni nije neizbježan partner GPZ -a za opskrbu povlaštenih kupaca. Na to upućuju i podaci o nabavi plina samog GPZ-a koji pokazuju da on nabavlja plin i od drugih poduzetnika. Dakle, razvidno je kako ne postoje administrativne ili neke druge značajne zapreke pristupu tržištu koje bi GPZ-u onemogućile nabavu plina od drugih poduzetnika za opskrbu povlaštenih kupaca. Primjerice, u tekućoj plinskoj godini, 2012/2013 GPZ  ne kupuje plin od Prirodnog plina radi daljnje prodaje kupcima iz kategorije poduzetništvo, što jasno pokazuje da GPZ može poslovati na tržištu prodaje plina kategoriji kupaca poduzetništvo neovisno o Prirodnom plinu.

Vezano uz zakup cjelokupnog volumena podzemnog skladišta plina PSP Okoli, Prirodni plin je samo zakupnik, a ne vlasnik ili operator skladišta plina Okoli, pa stoga nema vladajući položaj u pogledu skladištenja plina u tom skladištu. Budući da je riječ o reguliranoj djelatnosti, operator sustava skladišta će skladišne kapacitete nakon isteka roka zakupa, raspodijeliti sukladno zakonskoj regulativi.