Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

„Ciljevi prava tržišnog natjecanja u svijetu promjena“

Hrvatsko društvo za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) zajedno s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja organiziralo je sada već tradicionalnu, osmu po redu međunarodnu znanstvenu konferenciju u sjećanje na  preminulog profesora Vedrana Šoljana (1962.-2008.), jednog od pionira hrvatskog prava tržišnog natjecanja.

Međunarodna konferencija održava se pod naslovom “Goals of Competition Law and the Changing World”  od 25. do 27. svibnja 2023. u Dubrovniku, a okuplja sve dionike i subjekte koji sudjeluju u procesu primjene prava tržišnog natjecanja – od sudaca, odvjetnika, korporativnih odvjetnika i drugih pravnih praktičara, do naravno, poduzetnika.

Ove godine konferencija ima posebno bogat popis tema i govornika. Među ostalim, riječ je konkretno o ciljevima prava tržišnog natjecanja, institucionalnim potrebama u provedbi prava tržišnog natjecanja, izazovima sudskog nadzora, privatnopravnoj zaštiti potrošača i novinama u području zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika.

Ovogodišnjoj konferenciji prisustvuju predstavnici Suda i Komisije Europske Unije te čelnici čak 5 nacionalnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja –Hrvatske, Portugala, Slovenije, Češke i Crne Gore, kao i istaknuti članovi domaće i međunarodne akademske zajednice, među kojima profesori sa Sveučilišta Loyola, Chicago; European University Institute, Firenca; Sveučilišta u Lisabonu; Sveučilišta u Beču, Sveučilišta u Varšavi; Sveučilišta u Newcastle-u; Queen ’s University Belfast; Sveučilišta u Macau; Sveučilišta u Tilburgu; Sveučilišta Comenius Bratislava, i Sveučilišta u Ljubljani, a prisutni su i profesori Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Praktičan rad u radionicama vode iskusni domaći korporativni pravnici i članovi odvjetničkih ureda specijaliziranih u pravu tržišnog natjecanja.

Predstavnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, njezina predsjednica, dr. sc. Mirta Kapural, dipl. iur., prvog dana konferencije, održala je uvodni govor u kojem je istaknula važnost podsjećanja na „tradicionalne“ ciljeve tržišnog natjecanja, no i mogućnost prilagodbe nacionalnih regulatora na nove uvjete na tržištu, krize, inflaciju, održivost, okoliš, prava radnika, porast cijena hrane, galopirajući razvoj digitalnih tržišta i umjetne inteligencije. Taj novi svijet predstavlja izazov za nacionalne regulatore, pogotovo one s ograničenim resursima. Zaključila je da su ovakve konferencije upravo mjesto za zajedničku akciju, suradnju i predlaganje novih ideja i rješenja, kako u provedbi, tako i stvaranju novog regulatornog okvira.

Predsjednica je u nastavku konferencije sudjelovala u panelu o „Tijelima za tržišno natjecanje i njihovoj otpornosti“. Ovdje je bila riječ o načinu imenovanja članova Vijeća i odgovornosti, potrebi održivog financiranja i zadržavanja stručnjaka, iskustvima u provedbi Direktive ECN+, neovisnosti AZTN-a i odnosima s Vladom RH, mogućem razvoju tržišnog natjecanja u smislu stalnih promjena i izazova stalno razvijajućih tržišta u općoj krizi, a posebno pojedinih sektora, kao što su, primjerice, energija i hrana, gdje se naročito osjeća potreba zaokreta u razmišljanju o tržišnom natjecanju i primjeni pravila regulatora, potrebi samostalnog odlučivanja o prioritetima u radu.