Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

Održana konferencija o tržišnom natjecanju “Meet to Compete Competition Law and Policy Conference – Tools for the New Rules”

Konferencija se održala 9. i 10. svibnja u Opatiji u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore, uz podršku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Hrvatske udruge poslodavaca.

Prvi dan konferencije započeo je uvodnim obraćanjima ministra pravosuđa i uprave, Ivana Malenice, predsjednice Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja ICC-ja Hrvatske Dunje Šimunić Mehdin, glavne tajnice HGK i ICC-ja Hrvatska Marine Rožić, predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mirte Kapural.

„AZTN snažno podržava održavanje ovakvih konferencija koje predstavljaju jedinstvenu priliku za razmjenu aktualnosti u ovom području između vodećih stručnjaka, razmjenu ideja te uvid u prakse drugih zemalja, što je sve ključno za promicanje prava tržišnog natjecanja i podizanja znanja o tržišnom natjecanju, na čemu i AZTN kontinuirano radi. Odabrane teme konferencije su vrlo aktualne i AZTN iste također provodi i prati”, rekla je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, dr.sc. Mirta Kapural.

Na konferenciji su sudjelovali i članovi Europske komisije – Glavne uprave za tržišno natjecanje (DG Comp), predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavnici OECD-a, sveučilišni profesori, odvjetnici i druge stručnjaci iz područja tržišnog natjecanja.

Drugi dio prvog dana konferencije nastavljen je radom u tri panela. Prvi je bio posvećen prijavi koncentracija u kontekstu uredbe o financiranju stranim subvencijama, dok se drugi bavio dosadašnjom primjenom i učincima pristupa ocjene pozitivnih ili pak negativnih učinaka određenog postupanja na tržištu na tržišno natjecanje.

Na trećem panelu koji je bio posvećen pregledom recentnih regionalnih aktivnosti sudjelovala je zamjenica predsjednice Vijeća, mr.sc. Branimira Kovačević, zajedno sa čelnicima nadležnih tijela Bosne i Hercegovine, Češke, Italije, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Teme ovog panela obuhvaćale su novosti u praksi spomenutih zemalja u posljednje dvije godine od održavanja prethodne konferencije, u području zakonodavstva, provedbene evidencije, kažnjavanja, novih alata i ovlasti, prikaz glavnog predmeta u praksi nadležnog tijela u proteklom razdoblju, te inflatorna kretanja i ulogu koju tijela nadležna za tržišno natjecanje mogu odigrati u doba rasta cijena poput praćenja tržišta i provedbe sektorskih istraživanja.

Drugog dana konferencije, rad je nastavljen praktičnim primjerima na radionicama koje su držali istaknuti hrvatski odvjetnici.  Svaka od četiri radionice pokrivala je  neku specifičnu relevantnu temu iz prakse odvjetnika specijaliziranih za pravo tržišnog natjecanja, a s kojima se i sami poduzetnici svakodnevno susreću. Tako je prva radionica bila posvećena zlouporabama vladajućeg položaja koje za posljedicu imaju isključivanje drugih poduzetnika s tržišta, a druga se bavila problemima sklapanja horizontalnih sporazuma među konkurentima na tržištu. Treća je bila posvećena najčešćim vertikalnim ograničenjima koje sadržavaju sporazumi između poduzetnika, dok je četvrta obrađivala utvrđivanje preprodajnih cijena (RPM).

Ove radionice prvenstveno su bile namijenjene vlasnicima tvrtki, menadžerima, korporativnim pravnicima, ali i drugim zaposlenicima poduzetnika iz regije, kako bi razumjeli i spriječili postupanja protivna propisima o tržišnom natjecanju, a sve s ciljem povećanja opće svijesti i usklađenosti poslovanja s tim propisima.