Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

Predstavnice AZTN-a sudjelovale na tradicionalnoj St. Martin konferenciji u Brnu

Češki ured za zaštitu tržišnog natjecanja organizirao je tradicionalnu godišnju St. Martin konferenciju s ciljem razmjene iskustava u području tržišnog natjecanja i zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Konferencija je održana u Brnu 8. i 9. studenog 2023. u prostorijama češkog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja, a sudjelovali su predstavnici provedbenih tijela država članica, predstavnik Europske komisije – Uprave za tržišno natjecanje, predstavnici akademske zajednice, suci te odvjetnici. Kao predstavnice AZTN-a na konferenciji su sudjelovale Marijana Mutavdžić, dipl. iur., samostalna savjetnica u Odjelu za pravna pitanja utvrđivanja nepoštenih trgovačkih praksi i Nikolina Radanović, dipl. oec., starija savjetnica u Odjelu za ekonomska pitanja utvrđivanja nepoštenih trgovačkih praksi.

Prvi dan konferencije bio je predviđen za aktualne teme iz tržišnog natjecanja te su nakon uvodnog govora Petra Mlsne, čelnika češkog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja, organizirana tri panela: „Latest news in competition law and policy“, „Competition and Sport“ i „Merger review“ na kojima su, uz predstavnike češkog nacionalnog tijela za tržišno natjecanje, sudjelovali i predstavnici iz Slovačke, Latvije, Poljske i Mađarske, kao i predstavnici Europske komisije, sudova i sveučilišta.

Drugog dana konferencije organiziran je panel na temu „First year of experience with the second extensive amendment to Act on significant market power“. Moderator panela bio je Petr Solsky, zamjenik predsjednika češkog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja, a kao panelisti sudjelovale su Marijana Mutavdžić i Nikolina Radanović kao predstavnice AZTN-a te Jiri Brož iz odvjetničkog društva Becker a Poliakoff i Pavel Dejl iz odvjetničkog društva Kocian Šolc Balaštik.

Predstavnice AZTN-a su sklopu svoje prezentacije predstavile zakonodavni okvir kojim je u Hrvatskoj regulirana problematika nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, iznijele su statističke podatke o radu Sektora za utvrđivanje nepoštenih trgovačkih praksi, pozitivne efekte primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom i izazove prilikom njegove primjene, nakon čega su prezentirale dva predmeta proizašla primjenom ZNTP-a nakon prijenosa Direktive u hrvatsko zakonodavstvo u kojima su kupcima (trgovcima) utvrđene nepoštene trgovačke prakse i izrečene novčane kazne.

Nakon panela bile su organizirane dvije paralelne radionice: „Amendment to the Act on Protection of Competition – Alternative Solution to Competition Issues (Commitments, Prioritization, Competition Advocacy), Settlement, Compliance, Sanctions“ i „Services in the Food Supply Chain – Pratical Issues“.