AZTN odobrio koncentraciju Valamara i Imperiala Rab

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju poduzetnika Valamar Riviere iz Poreča i Imperiala Rab.

Oba sudionika koncentracije su grupacije odnosno lanci objekata koji pružaju usluge smještaja u turističkim objektima tipa hotel, apartman i kamp na više lokacija u Hrvatskoj.

Valamar te usluge pruža na području Primorsko goranske, Istarske i Dubrovačko-neretvanska županije, dok ih Imperial pruža samo na području otoka Raba.

Analizom podataka o strukturi mjerodavnog tržišta AZTN je utvrdio kako će koncentracija imati učinke samo na području Primorsko-goranske županije.

Provedbom koncentracije Valamar će na tom području ojačati svoju vodeću poziciju na tržištu kampova, s tržišnim udjelom između 25 i 30 posto. Istodobno, na tržištu apartmana će se probiti na vodeću poziciju s tržišnim udjelom do pet posto, dok bi na tržištu hotela, s udjelom između 5 i 10 posto, ostao drugi tržišni takmac.

Provedena analiza tržišta pokazala je da će Valamar na svim mjerodavnim tržištima na području Primorsko-goranske županije biti izložen značajnom konkurentskom pritisku Jadranke i drugih poduzetnika poput Liburnia Riviera Hotela, Cresanke te Hotela Punat.

Međutim, važno je naglasiti kako će provedbom ove koncentracije Valamar, s tržišnim udjelom između 20 i 25 posto, postati lider na tržištu smještaja i prehrane gostiju u turističkim objektima na području Hrvatske. Do sada vodeća grupacija, „Lukšić grupa“, postat će drugi tržišni takmac.

S obzirom da na svim mjerodavnim tržištima na koje će koncentracija Valamar/Imperial imati učinke, postoje značajni konkurenti, može se očekivati će Valamar jačanjem svojeg tržišnog položaja nakon provedene koncentracije, doprinijeti i daljnjem jačanju tržišnog natjecanja.