Komunikacija

AZTN na svojoj mrežnoj stranici objavljuje odluke, mišljenja, godišnja izvješća o radu, programe rada, sektorska istraživanja tržišta, stručne članke, publikacije, kao i priopćenja za javnost i medije o pokrenutim postupcima i donesenim odlukama i praksi AZTN-a.

Natrag na listu

AZTN proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija splitskih autoškola

AZTN je sukladno svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (dalje u tekstu: ZZTN) i temeljem naloga Visokog upravnog suda Republike Hrvatske dana 6. svibnja 2024. proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija poduzetnika Auto škole Kružni tok te Auto škole Hajduk, a protiv kojih je AZTN već rješenjem iz 2020. godine izrekao kaznu za zabranjeni sporazum (u kojem je sudjelovalo 14 splitskih autoškola) – više na poveznici

U konkretnom slučaju, AZTN je ranije pokrenuo postupak po službenoj dužnosti protiv poduzetnika AŠ Kružni tok i AŠ Hajduk zbog postojanja indicija da su predmetni poduzetnici sklopili sporazum o visini cijena svojih usluga za obuku kandidata za upravljanje motornim vozilima A i B kategorije, kao i da su poduzimali druge radnje koje predstavljaju sankcioniranje autoškola sa splitskog područja koje nisu pristale sudjelovati u navedenom dogovoru o cijenama.

AZTN je odlučio provesti nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija poduzetnika AŠ Kružni tok i AŠ Hajduk zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između navedenih poduzetnika nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika radi utvrđivanja dodatnih činjenica i okolnosti u navedenom predmetu.

Odluku o tome jesu li predmetne autoškole narušile tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su dogovarale cijene svojih usluga za obuku kandidata za upravljanje motornim vozilima A i B kategorije u smislu članka 8. stavka 1. ZZTN-a, AZTN će donijeti na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja u postupku.

S tim u vezi, AZTN napominje kako samo pokretanje postupka kao i provedba nenajavljene pretrage u konkretnom slučaju ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu.