Kartel

Prijava kartela - zviždači i doušnici

Pomozite nam u otkrivanju ponašanja kojim se krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju, kao što su usklađivanje cijena ili namještanje ponuda, pokušaji nepravednog isključivanja konkurenata, tajna spajanja konkurenata i druga. Takve prakse nanose golemu štetu gospodarstvu RH te se njima također mogu ograničiti inovacije, tvrtke isključiti iz poslovanja i potrošačima uskratiti pristup širokom izboru robe i usluga po razumnim cijenama.

 

  • Ako nam ne želite otkriti svoj identitetpošaljite anonimnu poruku.

 

  • Poduzeli smo sljedeće korake kako bismo zaštitili Vašu anonimnost:
    • Koristimo iskusnog i specijaliziranog vanjskog posrednika. Najsuvremeniji alat posrednika osmišljen je kako bi se zaštitila anonimnost zviždača. Slične alate upotrebljavaju tijela nadležna za tržišno natjecanje u Njemačkoj, Danskoj i drugim državama članicama.
    • Nakon što unesete poruku u alat za šifriranje posrednika isti će nas automatski obavijestiti.
    • Alat omogućuje dvosmjernu komunikaciju s AZTN-om kako bismo od Vas mogli zatražiti dodatne informacije ili pojašnjenja, što će povećati vjerojatnost da možemo poduzeti mjere na temelju Vaših podataka. Posrednik će Vam dati lozinku za prijavu u alat posrednika i vidjeti naš odgovor. Alat šalje samo Vašu poruku; ne pruža nam nikakve dodatne informacije (kao što je Vaša IP adresa ili lozinka koju ste odabrali za dohvaćanje naših poruka). Ako ste nam već poslali poruku, kliknite na gore navedenu poveznicu kako biste provjerili odgovor.

 

Ako ste ovlašteni zastupati tvrtku uključenu u kartel: molimo podnesite zahtjev za oslobađanje od kazne ili smanjenje kazne kako biste u potpunosti izbjegli novčane kazne za svoju tvrtku putem sljedeće poveznice: Pokajnički program.

Ako nam se identificirate kada se javite (navedite svoje ime, radno mjesto i podatke za kontakt) i objasnite izvor Vaših informacija, to će Vašoj izjavi dati dodatnu vjerodostojnost i vjerojatnije je da ćemo moći poduzeti mjere kao rezultat Vašeg izvješća. Možete nam otkriti svoj identitet i još uvijek tražiti da on bude zaštićen prema drugima.

Zviždači koji su sadašnji, bivši ili budući zaposlenici i koji su stekli informacije u radnom okruženju zaštićeni su direktivom u EU-u DIREKTIVE (EU) 2019/1937 od 23. listopada 2019. Ne smijete biti kažnjeni ili izgubiti zaštitu zbog izravnog prijavljivanja svojih pitanja AZTN-u. Također, niste obvezni prijaviti se interno unutar svoje tvrtke ili drugim tijelima prije nego što stupite u kontakt s nama.

Napominjemo da su navedeni telefonski broj, adresa e-pošte i alat za anonimno prijavljivanje rezervirani za zviždače (fizičke osobe) i druge doušnike (pravne osobe koje same nisu uključene u sumnjivo ponašanje) te bi trebali služiti samo za pružanje informacija o protutržišnom ponašanju.